Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Δημιουργήστε το δικό σας Ιστολόγιο



1. Τι είναι ένα blog;
Ένα Blog (ή weblog) είναι ένα είδος διαδικτυακού περιοδικού ή ημερολογίου το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να ενημερώνεται. Ένα Blog μπορεί να αποτελεί έναν κατάλογο ενδιαφερόντων ιστοχώρων, ή ένα ημερολόγιο κάποιου ατόμου όπου αποτυπώνονται οι σκέψεις και τα συναισθήματα του, ή μπορεί να είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Ένα blog μπορεί να έχει μόνο κείμενο, αλλά μπορεί πολύ εύκολα να περιλαμβάνει και φωτογραφίες. Ένα blog μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα άτομο μόνο, ή από μια ομάδα ανθρώπων.


2. Τύποι blogs

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι blogs που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση (τα οποία αποκαλούνται «edublogs»)
α) Ένα blog σχολικής τάξης – ένα blog χρησιμοποιείται από μια τάξη ή διάφορες τάξεις
β) Ένα blog μαθητών – κάθε μαθητής έχει το blog του/ της
γ) Ένα blog εκπαιδευτικού – ο εκπαιδευτικός έχει ένα blog που χρησιμοποιεί για να παράσχει πληροφορίες στους μαθητές, όπως οι αναθέσεις εργασιών, επιπλέον υλικό μελέτης, συνδέσμους προς ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες...


3. Ξεκινώντας: δημιουργία ενός blog
Υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες και φιλοξενία blog, αλλά ένα από το ευκολότερο στη χρήση είναι το Blogger. Σε αυτό το σεμινάριο θα ερευνήσουμε τις βασικές λειτουργίες του Blogger. Σημειώστε ότι δεν θα ασχοληθούμε με όλες τις λειτουργίες, απλά με εκείνες που σας είναι απαραίτητες για να φτιάξετε επιτυχώς blog για σχολικά και καλλιτεχνικά προγράμματα.
Για να δημιουργήσετε ένα νέο blog στο Blogger, πληκτρολογήστε www.blogger.com. Υπάρχουν τρία απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

  1. Δημιουργήστε ένα λογαριασμό
  2. Ονομάστε το blog σας
  3. Επιλέξτε ένα πρότυπο (εμφάνισης)
    Πατήστε το βέλος “Δημιουργήστε το ιστολόγιο σας τώρα”

Βήμα 1ο: Δημιουργήστε ένα λογαριασμό


Σημείωση: θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα όνομα χρήστη που να είναι αρκετά ασυνήθιστο – εάν επιλέξετε ένα κοινό όνομα χρήστη (όπως "John") το blogger θα σας πει ότι δεν είναι διαθέσιμο. Αυτό συμβαίνει επειδή κάποιος άλλος έχει ήδη αυτό το όνομα χρήστη. Μόλις αποφασίσετε το όνομα χρήστη σας και τον κωδικό πρόσβασης σας στο Blogger, βεβαιωθείτε ότι τα σημειώσατε κάπου όπου μπορείτε να τα ξαναβρείτε εύκολα αν τα ξεχάσετε.
To όνομα που θα φαίνεται στις καταχωρήσεις του blog σας, μπορεί αν θέλετε να είναι το πραγματικό σας οπότε το γράφετε στο “display name”.


Βήμα 2: Ονομάστε το blog σας

Δώστε στο blog σας έναν τίτλο. Προτείνουμε να επιλέγετε έναν τίτλο που να απεικονίζει το πρόγραμμα σας πχ. Artyfacts (για ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα)
Στη διεύθυνση του Blog (URL) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συντομογραφία του τίτλου του προγράμματος. Αυτή θα είναι η διεύθυνση του blog η οποία θα φαίνεται στο Διαδίκτυο. Σιγουρευτείτε ότι σημειώσατε κάπου αυτό το URL έτσι ώστε να ξέρετε πως θα βρείτε το blog σας στο Διαδίκτυο αργότερα!



Βήμα 3: Επιλέξτε ένα πρότυπο

Εδώ μπορείτε να επιλέξετε ποια εμφάνιση θα έχει το blog σας. Εξετάστε όλα τα διαθέσιμα σχέδια, και επιλέξτε ένα πατώντας τον κύκλο που βρίσκεται σε αυτό το πρότυπο. Προτού το επιλέξετε, μπορείτε να κάνετε μια προεπισκόπηση του προτύπου σε μέγεθος πλήρους οθόνης πατώντας στην κάτω δεξιά γωνία του προτύπου το κουμπί που γράφει ”View”. Αν σας αρέσει να επιλέξετε το συγκεκριμένο, πατήστε το πορτοκαλί βέλος "continue".



Βήμα 4: Δημιουργία του blog σας

Το blog σας θα δημιουργηθεί τώρα αυτόματα οπότε θα δείτε στην οθόνη σας


Βήμα 5: Βάλτε την πρώτη σας καταχώρηση

Είστε τώρα έτοιμοι να βάλετε την πρώτη σας καταχώρηση στο blog σας. Περιηγηθείτε σε άλλα blogs για ιδέες σχετικά με αυτά που δημοσιεύουν. Σιγουρευτείτε ότι ο τίτλος του μηνύματός σας απεικονίζει αυτά που θέλετε να γράψετε. Μπορείτε να επεξεργαστείτε το κείμενο σας χρησιμοποιώντας έντονη, πλάγια ή χρωματιστή γραμματοσειρά πατώντας στα αντίστοιχα εικονίδια στη γραμμή εργαλείων του blog ακριβώς πάνω από το μήνυμα σας, όπως σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Προσέξτε ότι βρίσκεστε στο παράθυρο γραφής.


Για να προσθέσετε μια εικόνα στο μήνυμά σας, πατήστε πάνω στο αντίστοιχο εικονίδιο στη γραμμή εργαλείων. Βεβαιωθείτε πρώτα ότι η εικόνα που επιθυμείτε να προσθέσετε είναι αποθηκευμένη στον υπολογιστή σας. Μετά πατήστε πάνω στο εικονίδιο της εικόνας στη γραμμή εργαλείων. Τότε θα δείτε την ακόλουθη οθόνη.


Σημείωση: Μπορείτε επίσης να βάλετε ένα σύνδεσμο προς μια εικόνα που βρίσκεται σε ιστοσελίδα. Εάν σκοπεύετε να κάνετε αυτό, σιγουρευτείτε ότι ξέρετε το νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα. Δείτε http://www.tasi.ac.uk/advice/using/using.html για συμβουλές εύρεσης και χρήσης εικόνων από το Διαδίκτυο .

Πατήστε το κουμπί “ examine” για να βρείτε την εικόνα στον υπολογιστή σας, κατόπιν πατήστε “upload” για να ανεβάσετε την εικόνα στο blog σας. Μπορείτε να επιλέξετε να μπει η εικόνα (αριστερά, δεξιά, ή στο κέντρο). Αν θέλετε να έχετε τη δυνατότητα να βάζετε την εικόνα σας σε άλλο σημείο κάθε φορά προσέξτε να μην είναι τσεκαρισμένο το «Use this layout every time”.

Πατήστε το κουμπί “upload your image” για να ανέβει η εικόνα σας στο blog. Πατήστε το κουμπί “done".

Βήμα 6: Δημοσίευση της πρώτης σας καταχώρησης

Το πρώτο μήνυμά σας είναι τώρα έτοιμο για δημοσίευση στο blog σας:

Μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση στο μήνυμα σας πριν δημοσιευθεί στο blog σας, πατώντας στο μπλε σύνδεσμο “preview” στη γραμμή εργαλείων στην άκρη δεξιά.
Έτσι θα δείτε πως θα φαίνεται η καταχώρηση σας όταν τη δημοσιεύσετε.

Όταν το μήνυμα σας είναι έτοιμο, πατήστε το πορτοκαλί κουμπί “publish your post” . Θα δείτε τώρα στην οθόνη σας το μήνυμα «η δημοσίευση είναι σε εξέλιξη» και μετά θα δείτε αυτή την οθόνη:


Μπορείτε τώρα να δείτε το blog σας όπως το βλέπουν όλοι στο Διαδίκτυο πατώντας το κουμπί “view blog” στην άκρη δεξιά στη γραμμή εργαλείων.
Σημείωση: εάν επιλέξετε την εκδοχή άνοιγμα σε νέο παράθυρο (in a new window) η άποψη του blog σας θα σας ανοίξει σε ένα χωριστό παράθυρο, το οποίο είναι καλύτερο, επειδή συνεχίζετε να έχετε τον πίνακα εργασιών σε ένα άλλο ανοιχτό παράθυρο και είναι πιο εύκολο για σας να διαχειριστείτε το blog σας (βλ. το βήμα 7).


Βήμα 7: Επεξεργασία του blog σας

Για να καταλάβετε καλύτερα τη χρήση του Blogger πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές «όψεις» του blog σας:
I. Η εμφάνιση του πίνακα εργασιών: μόνο, ο δημιουργός του blog, έχει πρόσβαση σε αυτό. Αυτό βλέπετε όταν συνδέεστε στο www.blogger.com με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης. Από εδώ μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο blog σας για να δημιουργήσετε και να ανεβάσετε καταχωρήσεις, να κάνετε αλλαγές κ.λπ.


II. Η εμφάνιση για όλους τους χρήστες του Διαδικτύου: δηλαδή αυτό που βλέπουν οι επισκέπτες στο blog σας στο Διαδίκτυο. Για να δείτε αυτή την εμφάνιση, πατήστε πάνω στο blog σας στον πίνακα ελέγχου, κατόπιν πατήστε το κουμπί “view blog " στη γραμμή εργαλείων.
Μπορείτε επίσης να έχετε πρόσβαση σε αυτήν την εμφάνιση και μέσω της διαδικτυακής διεύθυνσης (URL) που δημιουργήσατε αρχικά για το blog σας στο Βήμα 2.


Βήμα 8: Αλλαγή των ρυθμίσεων στο blog σας

Από τον πίνακα ελέγχου (βλ. το βήμα 7), πατήστε επάνω στο “Change your settings”
Μπορείτε τώρα να αλλάξετε τον τίτλο του blog σας, και να προσθέσετε μια συνοπτική περιγραφή του blog σας για να τη διαβάζουν οι επισκέπτες σας. Καλό είναι να αφήσετε τις υπόλοιπες ρυθμίσεις όπως είναι προκαθορισμένες.



Εάν κάνετε κάποιες αλλαγές, πατήστε το πορτοκαλί κουμπί “Save your settings”
και θα δείτε αυτήν την οθόνη, η οποία θα σας λέει ότι οι αλλαγές σας έχουν σωθεί επιτυχώς:


Πρέπει τώρα να πατήστε το σκούρο μπλε κουμπί “republish” για να δείτε τις αλλαγές που κάνατε πως θα φαίνονται στο blog.
Σημείωση: μπορείτε να βλέπετε πως θα φαίνεται το blog σας στο Διαδίκτυο οποιαδήποτε στιγμή πατώντας το κουμπί “View Blog " πάνω μέρος της οθόνης.


Βήμα 9: Προσθήκη μελών στο blog σας

Αν θέλετε να προσθέσετε και άλλα άτομα τα οποία θα μπορούν να γράφουν στο blog σας , στον πίνακα ελέγχου στις ρυθμίσεις πατήστε πάνω στη μπλε ετικέτα “members” (στα δεξιά). Θα δείτε το δικό σας όνομα χρήστη σας ως διαχειριστή αυτού του blog, και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Για να προσθέσετε και άλλα άτομα στην ομάδα σας πατήστε το πορτοκαλί κουμπί “Add Team Members”




Μπορείτε τώρα να προσθέσετε μέχρι τρεις διαφορετικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κάθε ένα από τα τρία κενά διαστήματα για το «νέο χρήστη /ες». Στο χώρο που έχει για μήνυμα μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε ένα προσωπικό μήνυμα για να εξηγείτε στα νέα μέλη για αυτό το blog, αλλά αυτό είναι προαιρετικό. Για να προσθέσετε περισσότερο από τρία μέλη, απλά επαναλάβετε αυτό το βήμα.
Σημείωση: Αν τα μέλη που θέλετε να βάλετε είναι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συστήνουμε να δημιουργήσετε εσείς οι ίδιοι διάφορα ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης και να τα δώσετε στους μαθητές. Για να κάνετε αυτό, χρειάζεται να δημιουργήσετε διαφορετικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου gmail –όσοι είναι οι μαθητές ( www.gmail.com). Μετά μπορείτε να συνδέσετε αυτούς τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο blog σας συμπληρώνοντας τις διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πεδίο «Νέος χρήστης».
Εάν δημιουργείτε δύο ή τρεις λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να τους δώσετε σε δυο τρεις ομάδες μαθητών και οι μαθητές να συνδέονται στο blog με τον όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης της ομάδας τους.


Βήμα 10: Επιβεβαίωση των νέων μελών

Στα νέα μέλη στέλνεται ένα αυτόματο ηλεκτρονικό μήνυμα πρόσκλησης από το Blogger, το οποίο τους ζητάει να επιβεβαιώσουν ότι θα επιθυμούσαν να συνδεθούν με το blog. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να πάνε στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που (έχουν δημιουργήσει για τους μαθητές -βλ. το βήμα 9), και να απαντήσουν σε αυτά τα μηνύματα. Προσέξετε μήπως το μήνυμα από το Blogger πάει στον φάκελο των αχρήστων (spam). Όσο το ηλεκτρονικό μήνυμα του Blogger παραμένει αναπάντητο από το νέο μέλος, η κατάσταση του /της εμφανίζεται ως εκκρεμής, μέσα στην καρτέλα “ Open Invitations”.



Μόλις απαντήσει το νέο μέλος στο ηλεκτρονικό μήνυμα πρόσκλησης του Blogger, αυτός /ή θα εμφανιστεί μέσα στον κατάλογο μελών στον πίνακα ελέγχου στη καρτέλα των μελών της ομάδας.


Αν έχετε προσκαλέσει και άλλους εκπαιδευτικούς στην ομάδα σας, μπορείτε να τους αναβαθμίσετε σε διαχειριστές τσεκάροντας το πεδίο «διαχειριστής» δίπλα στο όνομα τους. Κατά αυτό τον τρόπο οι μαθητές μπορούν να βάζουν σχόλια στο blog αλλά δεν θα έχουν πρόσβαση στον πίνακα ελέγχου ενώ οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να έχουν και πρόσβαση στον πίνακα ελέγχου.


Βήμα 11: Ποιος μπορεί να σχολιάσει στο blog;

Θα πρέπει να αποφασίσετε σε ποιους επιτρέπετε να γράφουν σχόλια στο blog.
Σημείωση: Συστήνουμε να δίνετε το δικαίωμα να γράφουν σχόλια μόνο στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν σε αυτό το blog. Αυτό σημαίνει ότι αν και το ευρύ κοινό μπορεί να διαβάσει στο Διαδίκτυο τι γράφεται στο blog, μόνο τα μέλη μπορούν να γράψουν σχόλια σε αυτό. Αυτό θα προστατεύσει την ασφάλεια των μαθητών σας.

Στη καρτέλα των ρυθμίσεων, πατήστε πάνω στη λέξη “comments” (με μπλε στη μέση στο επάνω μέρος) και βεβαιωθείτε εκεί που γράφει ποιος μπορεί να σχολιάσει, μόνο η επιλογή εγγεγραμμένοι χρήστες έχει επιλεγεί.
Αυτή είναι η προ-επιλεγμένη ρύθμιση έτσι δεν χρειάζεται να αλλάξετε τίποτα.


Επίσης θα σας προτείναμε να αλλάξετε τις ακόλουθες ρυθμίσεις στα σχόλια, για ευκολία χρήσης:
ελέγξτε ότι τα σχόλια θα εμφανίζονται σε αναδυόμενο παράθυρο .
γράψτε τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας στο πεδίο κοινοποίησης σχολίου στο κάτω σημείο της οθόνης. Κατά αυτόν τον τρόπο οποιεσδήποτε νέες αναρτήσεις στο blog θα αποστέλλονται άμεσα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας, και δεν θα χρειάζεται να μπαίνετε διαρκώς στο blog στο Διαδίκτυο για να παρακολουθείτε τα νέα σχόλια.

Όλες οι άλλες ρυθμίσεις στα σχόλια μπορούν να αφεθούν όπως είναι.
Πατήστε το πορτοκαλί κουμπί στο κάτω σημείο της οθόνης για να σωθούν οι αλλαγές σας.

Είστε τώρα έτοιμοι να ξεκινήσετε το πρόγραμμα blog σας μαζί με τους μαθητές σας! Καλή επιτυχία!